Deelauto

Home > Energie > Ons vervoer > Deelauto

De gemeente Nunspeet start met een gemeentelijke elektrische deelauto (een Renault Zoë) die buiten kantoortijden voor iedereen beschikbaar is. Dit betekent minder CO2-uitstoot, minder autobezit en minder parkeerdruk. Het is voor iedereen een mooie manier om ervaring op te doen met elektrisch rijden.

Wethouder Gert van den Berg heeft 9 november officieel de sleutels in ontvangst genomen van de eerste elektrische dienst- en deelauto.  Tijdens kantooruren gebruiken gemeenteambtenaren de Renault Zoë van autodeelformule MyWheels.nl. In de avonduren en het weekend kunnen inwoners en ondernemers de auto gebruiken. 

Wethouder Gert van den Berg: “Onze dagelijkse ritjes hebben grote invloed op onze CO2 uitstoot. Door elektrisch te rijden zetten we samen de CO2-teller op NUL. Door te delen is er minder behoefte aan een eigen (tweede) auto, meer ruimte op de weg en in de wijk. Met de komst van deze elektrische deelauto zijn we als gemeente Nunspeet weer een stapje dichter bij het bereiken van onze Duurzaamheidsambitie: In 2050 een klimaat neutrale energievoorziening!”

De elektrische auto is te vinden achter het gemeentehuis aan de Ds. Huetlaan. Daar zijn twee parkeerplaatsen gereserveerd voor het elektrisch laden, waarvan er dus één bestemd is voor de deelauto. In de nabije toekomst is het de bedoeling dat de Renault ZOE wordt geladen met lokale stroom.

De gemeente maakt het met de deelauto voor haar inwoners mogelijk om laagdrempelig met elektrische automobiliteit ervaring op te doen. Wie gebruik wil maken van de deelauto, krijgt na online aanmelden, gemakkelijk toegang tot de auto met smartphone of ov-pas. De auto is buiten kantoortijden en in het weekend voor iedereen beschikbaar.
Besluit u zelf een elektrische auto aan te schaffen en heeft u geen ruimte om de auto op eigen erf te laden dan kunt u een laadpaal aanvragen. Sinds 2014 werkt Nunspeet met Allego samen om het plaatsen van openbare laadpalen voor elektrische auto’s voor de inwoners, bezoekers en werknemers mogelijk te maken. Via het online platform openbaarladen.nl kan iedere e-rijder voor zijn of haar buurt een laadpaal aanvragen.
Inmiddels heeft Allego 7 laadpunten in de gemeente gerealiseerd; 5 in Nunspeet, 1 in Elspeet en 1 in Vierhouten.