Nieuws

Home > Energie > Nieuws > Nieuws

11-17 maart: Nationale Week Zonder Vlees

11 maart 2019
Een besparing van 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Als je dat als muziek in de oren klinkt, doe dan mee aan de Nationale Week Zonder Vlees! Deze start vandaag en wordt voor de tweede keer gehouden. Nationale Week Zonder Vlees is een stichting in het leven geroepen door Isabel Boerdam. Isabel is vegetariër sinds haar negende en ervaart daardoor al ruim achttien jaar de vele mogelijkheden van een vegetarisch eetpatroon. Sinds 2013 deelt Isabel deze inspiratie op haar foodblog en in haar boek De Hippe Vegetariër. Vorig jaar besloot ze dat het tijd werd voor meer.

“Ik wil een daadkrachtig initiatief lanceren met impact, ik wil Nederland in beweging brengen. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd, een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland. Dat is mijn doel.”

Veel mensen hebben vooroordelen over vegetarisch eten: het is saai, smakeloos of ingewikkeld. Isabel is ervan overtuigd dat proberen en proeven leidt tot geloven. “Vegetarisch eten is juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk! Iedereen die meedoet met de Nationale Week Zonder Vlees zal na deze zeven dagen makkelijker zijn weg vinden in de vegetarische en plantaardige keuken.”

Schrijf je in op https://weekzondervlees.nl/schrijf-je-in/ om mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees! Iedereen die zich inschrijft kan direct op de bedankt-pagina het digitale Week Zonder Vlees-magazine downloaden. Hierin vinden deelnemers inspiratie om zeven dagen te genieten, met 88 pagina’s vol recepten, interviews, groenteweetjes en meer. Op naar een week zonder vlees!

Haak aan bij een thematour!

4 maart 2019
Wil je ervaringen horen over energie besparen en duurzaam wonen? In het voorjaar worden thematours georganiseerd over uiteenlopende onderwerpen. Een thematour is een excursie over een specifiek thema waarbij een groep van ongeveer 12 personen een of twee woningen bezoekt. Bijvoorbeeld een Nul-op-de-meter woning, Passiefhuis of een huis met warmtepomp. Tijdens een tour leer je meer over een specifiek onderwerp en kom je tot een beter plan voor je eigen woning.Wil je meer weten over een bepaald type huis of over hoe een maatregel is toegepast in een woning? Meld je aan voor een thematour die jij graag wilt bezoeken! Lees hier meer over de thematours.

Deelauto zoekt beheerder

4 december 2018
De MyWheels deelauto Renault ZOE bij het gemeentehuis in Nunspeet is op zoek naar een beheerder

MyWheels is het eerste autodeelplatform van Nederland, met grote idealen en zonder winstoogmerk. Wij bieden een uitgebreid online community (geregistreerde deelnemers) en werken actief aan het lokaal verder uitbreiden van dit netwerk. MyWheels is het enige platform met aanbod van deelauto’s van professionele aanbieders naast het eigen wagenpark en die van particulieren (P2P), je kunt dus ook je eigen op het platform aanbieden.
MyWheels stelt doelen die goed zijn voor mens, milieu en maatschappij. Samen met onze leden en een groep enthousiaste beheerders en coördinatoren in het land streven we onze idealen na. Buurtbeheerders van Katwijk tot Winterswijk, van Den Helder tot Maastricht zijn de ogen en oren van ons bedrijf. Zij weten waar onze leden behoefte aan hebben. En zij zijn onze belangrijkste ambassadeurs.

Word jij beheerder van de volledig elektrische Renault Zoë in Nunspeet?

Heb jij iets met duurzaamheid, mobiliteit? Als beheerder ben je het gezicht van MyWheels en verantwoordelijk voor een deelauto in jouw buurt. Dankzij jouw inzet zijn een aantal voor de hand liggende zaken mogelijk. Denk hierbij aan het volgende:

- Contact houden met de gebruikers van de auto;
- Nieuwe gebruikers instrueren;
- Autopagina online actueel houden;
- Schoonmaak, onderhoud regelen en evt. schade melden;
- Bandenspanning en oliepeil controleren.

De praktijk leert dat dit na de eerste aanloop maandelijks ongeveer 4 uur in beslag neemt. Je vindt meer informatie over bovenstaande punten in de algemene beheerdershandleiding.

Naast een gemeentelijke vrijwilligers bijdrage ( € 25,-- per maand) ontvang je als beheerder een kilometervergoeding per maand van 75 kilometer à € 0,16. De vergoeding wordt automatisch verrekend met je gereden kilometers. Rijd je in een maand minder dan 75 kilometer? Dan neem je de kilometers gewoon mee naar de volgende maand.

De vrijwilliger is verzekerd via de gemeentelijke verzekering die voor alle vrijwilligers in de gemeente Nunspeet is afgesloten. Het vrijwilligerssteunpunt kan hierover meer informatie geven.

Interesse?

Leg dan contact met MyWheels:
(085) 77 34 222 of support@mywheels.nl.

Plannen voor aardgasvrije nieuwbouw? Nunspeet helpt

14 november 2018
Op dinsdag 20 november 2018 vindt de informatieavond Aardgasvrije nieuwbouw’ plaats in Veluvine. De gemeente Nunspeet organiseert deze avond om inwoners met nieuwbouwplannen te informeren over de mogelijkheden van aardgasvrij bouwen. De avond is interessant voor mensen die een bouwkavel hebben gekocht, binnenkort een nieuwbouwhuis kopen, alsook voor inwoners die met plannen rondlopen om dit binnenkort te doen. 

Waarom?
Per 1 juli 2018 heeft de Rijksoverheid het besluit genomen dat alle nieuwbouwwoningen aardgasvrij gebouwd moeten worden. Het gaat om alle nieuwbouwwoningen die op of na 1 juli 2018 worden ingediend voor een omgevingsgunning. De gemeente Nunspeet ondersteunt graag in het oriëntatieproces naar aardgasvrije nieuwbouw en biedt sinds deze maand de mogelijkheid een duurzaamheidslening af te sluiten voor de investeringen die nodig zijn om de woning gasvrij op te leveren. 

Voor wie?
Mensen die gaan nieuwbouwen zijn van harte uitgenodigd deze avond bij te wonen. 

Programma
Tijdens de avond gaat adviseur Nicolaas van Everdingen dieper in op het technisch stappenplan rondom aardgasvrij bouwen en het bijpassende financiële plaatje. Aanvullend deelt een huiseigenaar persoonlijke ervaringen over zijn nieuwbouwwoning zonder gas. Bijzonder interessant zijn de workshops waarbij deelnemers worden meegenomen aan de hand van een casus in het proces van idee tot uitvoering. 

- Veluvine

- 20.00 uur/inloop vanaf 19.30 uur. 

Aanmelden

https://veluweduurzaam.nl/nunspeet/aardgasvrij/aanmelden

Grote belangstelling voor bezoek aan duurzame woningen

6 november 2018
Afgelopen zaterdag, 3 november, is voor de zesde keer de Duurzamehuizenroute van start gegaan. Op veel plekken in Nederland stelden bewoners gastvrij hun duurzame huis open. Duizenden bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om de woningen te bekijken en de woonverhalen te horen. Het startsein voor de route werd dit jaar gegeven door Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van provincie Brabant. Zij kreeg samen met Mike van der Geld, wethouder Duurzaamheid in ’s-Hertogenbosch, een rondleiding door de woning van Onno van Rijsbergen en Judith Hopman. De Duurzamehuizenroute vindt plaats op de eerste twee zaterdagen van november. Ook aanstaande zaterdag (10 november) is het mogelijk om woningen te bezoeken.

Landelijke start in Den Bosch
Elk jaar vindt de start van de Duurzamehuizenroute plaats in een provinciehoofdstad. In voorgaande jaren was dit in de provincies Noord-Holland, Gelderland, Friesland, Overijssel en Utrecht. Dit jaar was de feestelijke bijeenkomst in de provincie Brabant bij Onno van Rijsbergen. Met veel kennis en plezier vertelde Onno hoe hij de woning hoogwaardig geïsoleerd heeft zonder de oorspronkelijke uitstraling van zijn jaren-50-huis te verliezen. Ook heeft hij veel tijd en energie gestoken om de balansventilatie op orde te krijgen. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings, wethouder Mike van der Geld en de andere aanwezigen toonden veel interesse in het verhaal van Onno.
Spierings is enthousiast over de opzet van de Duurzamehuizenroute. "Het is een heel mooie manier om je te laten informeren en inspireren. Ik ben zelf vorig jaar ook bij huizen in mijn buurt langs geweest. Dat was heel leerzaam. Eén keer per jaar heb je de kans. Dus ik zou zeggen: ben je nog niet geweest, schrijf je dan nog in voor 10 november. Gewoon doen! Er gaat een wereld voor je open."

Inschrijven voor een bezoek aan een woning voor zaterdag 10 november kan via www.duurzamehuizenroute.nl.
 

Laat je inspireren, bezoek een duurzaam huis!

29 oktober 2018
Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis? Ben je op zoek naar energiebesparende mogelijkheden? Bezoek dan op 3 of 10 november 2018 een duurzaam huis bij je in de buurt, tijdens de Nationale Duurzamehuizenroute! Op die zaterdagen kun je in het hele land zo'n 300 woningen bezoeken. De bewoners kunnen je van alles vertellen over het verduurzamen van hun woningen. Niet alleen doe je ongetwijfeld inspiratie op; je maakt ook nog eens kans op het winnen van een midweekje weg! Let op: om een of meerdere huizen te kunnen bekijken, moet ie je wel inschrijven. Hier lees je er meer over: bit.ly/2eKC5pf.

Brrrr, 't is fris..!

1 oktober 2018
Terwijl september ons nog zulke heerlijke nazomerdagen voorschotelde, is met de komst van oktober ook de herfst begonnen. Dat is wennen! En lang geleden dat we de knop van de thermostaat omdraaiden... Nu we de verwarming weer vaker hoger zetten, is het slim om te weten hoe je je huis kunt verwarmen zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd deuren in huis dicht, zet de verwarming als je thuis bent een graadje lager dan nu en ’s nachts op 15 graden.

Milieucentraal heeft zes slimme tips voor je op een rijtje gezet om te besparen: verwarmen zonder verspillen.

E-waste Race Noord-Veluwe van start

24 september 2018
Van 24 september tot en met 19 oktober 2018 nemen tien basisscholen van de Noord-Veluwe deel aan de E-waste Race. De basisscholen nemen het tegen elkaar op om zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen. Op donderdag 20 september werd de race in gemeente Nunspeet afgetrapt met een gastles bij de Ontdekking.

De E-waste Race
Mensen kunnen hun afgedankte elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd worden deze dan aan huis opgehaald door scholieren. Het elektronisch afval wordt vervolgens opgehaald bij de scholen. Op de website wordt de score tussen de scholen bijgehouden. De winnende groep gaat op schoolreis naar Nemo Science Museum in Amsterdam. 

Leerzame en leuke manier van recyclen  
De E-waste Race is leerzaam en draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen zodat minder grondstoffen uit de aarde gehaald hoeven worden. Bovendien maakt de E-waste Race recyclen makkelijk en leuk. 

Deelnemende scholen
De scholen die meedoen zijn: 

 • Het Sterrenlicht, BO, 't Harde, 
 • De Steenenkamer, Basisschool met de Bijbel, Putten 
 • Timotheüsschool, BO, Oldebroek 
 • Obs De Bogen, Harderwijk
 • Eben Haëzerschool, BO, Oldebroek 
 • De Klokbeker, PCB, Ermelo 
 • De Veste, Harderwijk 
 • Montessorischool de Ontdekking, Nunspeet 
 • De Arendshorst, OBS, Ermelo 
 • Diermen, Basisschool met de Bijbel, Putten 
   

De E-waste Race in deze regio is een initiatief van de zes gemeenten Noord-Veluwe (Oldebroek, Elburg, Harderwijk, Putten, Ermelo en Nunspeet) en Weee Nederland.


Quick scan: extra dag toegevoegd!

4 september 2018
Vanwege de grote belangstelling voor de quickscan zonnepanelen (zie het bericht hieronder) hebben we een extra dag geprikt om de check te laten uitvoeren. Op donderdag 4 oktober 2018 tussen 8.30 en 20.00 uur kunt op persoonlijke afspraak geheel vrijblijvend een quickscan laten uitvoeren en in 20 minuten inzicht krijgt in uw rendement. Zo weet u direct of zonnepanelen voor u interessant zijn en wat de aanwezigheid van asbest betekent. Ook deze dag vindt plaats in Veluvine.
Hebt u belangstelling en wilt u graag gebruikmaken van ons aanbod? Maak dan snel een afspraak. Dat kan hier.

Quickscan zonnepanelen geeft Nunspeetse bedrijven inzicht

16 augustus 2018
Met uw bedrijf kunt u flink op uw energiekosten besparen als u zelf zo veel mogelijk energie duurzaam opwekt. U verdient zelfs geld door de opgewekte energie terug te leveren aan het net! De gemeente Nunspeet onderzoekt de mogelijkheid om de lokaal geproduceerde stroom ook lokaal te benutten, zodat het nog beter rendeert. Op die manier investeren we samen in een duurzame samenleving.
Daarnaast ontvangt u van het Rijk 15 jaar lang subsidie over het geproduceerde vermogen (SDE+). Dit najaar kunt u nog profiteren van de gunstige voorwaarden. Het aanvragen van deze subsidie is echter niet eenvoudig. Wij bieden u aan om deze subsidie voor u in te dienen. Zelf investeren is niet vereist.

Wat gaan we doen?

De gemeente Nunspeet en het innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe (IGEV) organiseren in september twee dagen waar u op persoonlijke afspraak geheel vrijblijvend een quickscan kunt laten uitvoeren en in 20 minuten inzicht krijgt in uw rendement. Zo weet u direct of zonnepanelen voor u interessant zijn en wat de aanwezigheid van asbest betekent. Ook bespreken we de mogelijkheden als u niet zelf wilt financieren. U gaat naar huis met een gratis quickscandocument en desgewenst wordt de SDE+-subsidie voor u aangevraagd.
De gemeente Nunspeet neemt de kosten voor deze begeleiding én de aanvraag voor haar rekening.

Wanneer?

Op donderdag 6,donderdag 20 september en donderdag 4 oktober 2018 van 8.30 tot 20.00 uur.

Voor wie?

Ondernemers in de gemeente Nunspeet met een minimaal dakoppervlak van 150 m2 plat dak of 250 m2 in geval van schuin dak die zich willen laten informeren over de mogelijkheden van een zonnestroominstallatie op hun dak.

Waar?

Veluvine
F.A. Molijnlaan 186
8071 AK NUNSPEET

Aanmelding

Hebt u belangstelling en wilt u graag gebruikmaken van ons aanbod? Maak dan snel een afspraak. Dat kan hier.

Hoe duurzaam is jouw zomer(vakantie)?

17 juli 2018
Barbecueën met plastic bestek en wegwerpbordjes.
Weggooi-schoonmaakdoekjes in je koffer stoppen, bijvoorbeeld tegen plakvingers of voor het verwijderen van make-up.
Plastic tasjes voor de schone en gebruikte was.
Wegwerpwashandjes.
Stiekem gebruiken we wel heel wat gemaksproducten zo tijdens de zomer(vakantie). We gaan in de luierstand, en dat is te merken aan de afvalberg.  Heel raar is het dus niet dat ‘Europa’ het gebruik van plastic aan banden wil leggen. De Europese Commissie wil bijvoorbeeld dat de lidstaten in 2025 90 procent van alle plastic flessen inzamelen, mogelijk door middel van statiegeld. Uiteraard wordt ook onderzocht of er alternatieven zijn voor de vele wegwerpproducten, of dat ze vaker kunnen worden gebruikt. Hier lees je er meer over.

Regenwater: waar laten we het?

11 juli 2018
Hoewel het nu al een behoorlijke tijd droog is, hebben we ’s zomers ook steeds vaker hevige buien. Zeker na een droge periode kan de ondergrond niet veel water aan. Daardoor blijft het water langer op straat staan.
Hoewel piekbuien tot veel overlast kunnen leiden, kan het regenwater ook nuttig zijn. Het makkelijkste voorbeeld is de oude vertrouwde regenton onder de regenpijp. Hierin wordt tijdens een zware bui water opgevangen, dat dus niet voor overlast kan zorgen. Hoewel h...et een druppel op een gloeiende plaat is, helpen alle beetjes om de overlast tot een minimum te beperken.
Hiernaast zijn er ook systemen op de markt waarmee opgevangen regenwater gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld de wc of de wasmachine.
Gaat u nog verder en zorgt u voor een overloop in uw tuin zodat het regenwater dat niet in de ton past niet meer in het riool terecht komt? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de afkoppelsubsidie van de gemeente Nunspeet. Kijk op www.nunspeet.nl/water voor de voorwaarden en om de subsidie aan te vragen.

Het weerbericht: zon!

4 juli 2018
Al even zien we elke dag het zonnetje schijnen. En wie het weerbericht voor de komende tijd raadpleegt, ziet dat de zon zich voorlopig nog wel laat zien.
Wist je dat de Nederlandse zon prima geschikt is om stroom mee op te wekken? Vorig jaar waren in Nunspeet 450 huizen en bedrijven voorzien van zonnepanelen. Dat betekent dat daarmee 484 huishoudens volledig van Nunspeetse stroom konden worden voorzien!
Heb jij interesse in zonnepanelen? Op www.nunspeetleeftnatuurlijk.nl lees je in hoeverre jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Ook kun je op www.zonatlas.nl snel checken of jouw dak geschikt is voor het opwekken van zonne-energie. Mocht je besluiten om zonnepanelen aan te schaffen, dan kun je bij de gemeente Nunspeet een Duurzaamheidslening aanvragen. Lees er hier meer over: https://www.nunspeet.nl/…/it…/duurzaamheidslening_58660.html